O fuga la Vulcanii Noroiosi

0
1375
O fuga la Vulcanii Noroiosi

Ei bine dragii mei, sunt convinsa ca va amintiti excursiile din copilarie care se organizau la scoala, entuziasmul deplasarilor de o zi cu autocarul impreuna cu colegii de clasa si cu dirigintele. Eu cred ca nu am ratat niciuna, ai mei ma lasau si se straduiau sa-mi dea bani pentru toate excursiile si taberele care se organizau. Si bine au facut!! ?

Recunosc insa ca nu-mi amintesc de vreo deplasare la Vulcanii Noroiosi. E posibil sa fi mers cu parintii, dar eram prea mica pentru a retine ceva din acea calatorie (o s-o intreb pe mama). Asa ca m-am hotarat sa merg in vara acestui an, mai mult de dragul drumului, pentru relaxare si plimbare. E drept, eram impinsa si de o mare curiozitate.Vulcanii NoroiosiVulcanii Noroiosi, Buzau

Unde sunt si cum ajungem la vulcani?

Vulcanii Noroiosi sunt situati la distanta de 35 de km de Buzau, la Paclele Mici si Mari, comuna Berca. Dinspre Buzau se merge mai mult de jumatate de drum pe DN10 in conditii foarte bune de circulatie. Se continua drumul pana in localitatea Satuc, apoi se ajunge in Chiliile, dupa care urmeaza indicatoarele catre Paclele Mari si Paclele Mici care sunt usor de urmat. Dar, cum exista acum tehnologie avansata, cu un „search” pe Google Maps ati rezolvat problema! ?

Vulcanii Noroiosi reprezinta una dintre comorile naturale ale tarii, atat din perspectiva spectaculozitatii peisajului, cat si a raritatii fenomenului in intreaga lume.Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi

Ce sunt de fapt acesti vulcani?

Sunt formatiuni create de depozitele de gaze naturale. Acestea, la adancimi de peste 3000 de metri, trec printr-un sol argilos in combinatie cu apa din panza freatica. Practic, apa amestecata cu argila ajunge la suprafata fiind impinsa de aceste gaze naturale. Si astfel, la exterior, se creeaza acele bule de namol care ne fascineaza si ne amuza pe noi atat de mult.
Fenomenul este intr-adevar foarte rar, astfel de vulcani noroiosi fiind raspanditi pe tot globul mai mult sub ape. In Europa astfel de fenomene sunt foarte rar intalnite la suprafata, motiv pentru care Vulcanii Noroiosi de la noi din tara reprezinta un mare punct de atractie vizitat anual de multi turisti europeni sau chiar de pe alte continente. Peisajul selenar este fara doar si poate unul spectaculos, locatia devenind de multe ori gazda diverselor sedinte foto sau filmari pentru reclame si filme (contra unei taxe, bineinteles).

Aspectul acesta selenar al intregului platou este dominat de culoarea galbui-albicioasa a noroiului uscat si de lipsa totala a vegetatiei. Din loc in loc se ridica formatiunile conice care au luat nastere prin scurgerea constanta de noroi. Peisajul este completat de bolboroselile namolului din craterele vulcanilor.

In rest… peisaj arid, aspect saharic, soare stralucitor, si eu cocotata pe vulcani! ?Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi Vulcanii Noroiosi

LĂSAȚI UN MESAJ